Her insan mükemmel yemek yapmayı bilmeyebilir. Hatta hayatında bir yumurta bile kırmamış olabilir. İşte, “Bilmemek ayıp değil, öğrenmemek ayıp” kalıbının göz önünde tutulmasına dayanarak yemek yapmayı bilmeyenlerin bilmesi gereken 7 mutfak tüyosu…
Yemek Tariflerinden Yardım Alınmalı
İnternet veya kitap yoluyla istenen birçok yemek tarifine erişilebilir. Yapılması gereken tek şey; istenen yemeğin malzemelerini eksiksiz bir şekilde hazırlamak ve yemek tarifine harfiyen uymak. Böylece yemek şaheserleri yaratılabilir.
Zor Yemek Tariflerinden Uzak Durulmalı
Yemek yapmayı bilmeyen kişilerin içli köfte, perde pilav ya da daha pek çok zor yemek tariflerine başvurması yemekleri hüsrana uğratabilir. Bu yüzden çorba, makarna, pilav gibi basit yemek tariflerine başvurmakta fayda var.
Dengeli Yağ ve Su Kullanımı
Yemeklerin çok yağlı olması ya da fazla su katılması nedeniyle istenen kıvamın elde edilememesi, yemeğin yenilemez hâle gelmesine neden olabilir. Bu yüzden yağ ve su dengesine dikkat edilmelidir. Eğer yağ ve su dengesi tutturulamıyorsa yağ ve su için aşağıdaki işlemler yapılmalıdır.
Tavanın tüm yüzeyini kaplayacak şekilde yağ kullanımı
Ölçü kabı ile su kullanımı
Eğer eklenilen miktarlar eksik gelirse sonradan yağ veya su eklemesi yapılabilir.
Eti Doğramak İçin Etin Hafif Donmuş Olmasında Fayda Var.
Çiğ et yumuşak ve lastiğimsi bir yapıda olduğundan doğrama işleminde zorluk çıkarabilir. Bu yüzden doğrama öncesi etin bir süre buzlukta biraz donmasında fayda var. Bu şekilde yapılan bir doğrama işlemi, etin daha hızlı doğranmasına yardımcı olacaktır.
Keskin Bıçak Kullanılmalı
Bıçağın keskin olması, besinlerin hem daha hızlı doğramaya hem de orijinal yapılarını korumaya yardımcı olur. Ayrıca rende, soyacak gibi mutfak gereçlerinin bıçak kısımlarının da keskin olması gerekir.
Dondurulmuş Etin Erimesi Beklenmeli
Dondurulmuş etin erimeden pişirilmesi sonucu etin içi ve dışı orantısız bir şekilde pişebilir. Bu nedenle etlerin eridikten sonra pişirilmesi gerekir.
Ocağın Üstündeki Yemek Daima Kontrol Edilmeli
Yemeklerin fazla pişmesi ya da yanması nedeniyle yemek yenilmez hale gelebilir. Bu yüzden yemek yapımı esnasında daima mutfakta olunmalı ve yemek kontrol edilmelidir.