Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Sömestir tatiline ilişkin öneriler

    Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, “Yarıyıl tatilinde çocuğu kısıtlamak yerine, eksik olduğu konuları tekrarlaması sonrasında aktivite planlaması yapılabilir” dedi.

    Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü,

    Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, sömestir tatiline ilişkin önerilerde bulundu.

    Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi’nden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Ülkü, sömestir tatilinin çocuklar için dinlenme, tekrar enerji toplama, eğlenme, aileleriyle birlikte olma ve ders stresinden uzaklaştırma amacıyla değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, günün çocukla beraber planlanması gerektiğini aktardı.

    Ülkü, tatil dönemini hiç derslere bakmadan geçirmenin çocuğun okula adaptasyonunu zorlaştırabileceği uyarısında bulunarak, şunları kaydetti:

    ‘Yarıyıl tatilinde çocuğu kısıtlamak yerine, eksik olduğu konuları tekrarlaması sonrasında aktivite planlaması yapılabilir. 2022-2023 eğitim öğretim yılının ilk yarısı tamamlandı ve yorucu bir eğitim dönemi geride kaldı. Çocukların ikinci döneme güzel başlangıç yapmaları için yarıyıl tatili önemli bir fırsattır. Çocukların arada bir rahatlamaya ihtiyacı var. Çocuğunuzun notları zayıf geldiyse ona bağırıp cezalandırmak yerine nedenlerini anlamaya çalışın. Bir çocuğun ailesi tarafından olduğu gibi kabul edilmesi, çocuk açısından çok önemlidir.

    Çocuklar karnelerindeki zayıflar nedeniyle kaygılanmak yerine ailesinin vereceği tepki nedeniyle kaygılanırlar. Çocuğun sene içinde gösterdiği çaba anne ve babası tarafından mutlaka ifade edilmeli. Karnesi hakkında onun da düşüncelerini ve duygularını ifade etmesine olanak sağlayın. Çözüm yollarını çocuğunuzla birlikte değerlendirin.’

    – ‘Başarılı olduğu alanlar ön plana çıkarılmalı’

    Değerlendirme sırasında yapılması gerekenlere de işaret eden Ülkü, ‘Karnede geliştirilmesi gereken dersleri hakkında konuşmadan önce yüksek olan notlarını takdir edin. Başarılı olduğu alanları da ön plana çıkarın. Kardeşiyle ya da çevredeki diğer çocuklarla kıyaslamayın.’ ifadelerini kullandı.

    Ülkü, çocukla konuşurken onu yargılamadan düşük notların nedenini bulmasına yardımcı olmak gerektiğini belirterek, ‘Örneğin, matematik dersinde düşük not alan bir çocuğa ‘Türkçe notların konuyu anladığını gösteriyor ancak matematik dersinde biraz zorlandığını düşünüyorum. Sen ne düşünüyorsun? Çalışma sistemini gözden geçirmek ister misin?’ diye sorabilirsiniz. Böylece çocuğunuzu yargılamak, eleştirmek yerine anladığınızı ve desteklemek istediğinizi göstermiş olursunuz.’ değerlendirmesinde bulundu.

    – ‘Çocuk koşulsuz sevildiğini hissetmeli’

    İnci Nur Ülkü, pahalı hediyelerden kaçınılması gerektiğini vurgulayarak, ‘Çocuğunuzun notları yüksek olduğu için pahalı hediyelerle ödüllendirmekten kaçının. Bu tür hediyeler, çocuğunuza onu yalnızca yüksek notlar aldığında sevdiğiniz mesajı verebilir. Çocuklar, her şeye rağmen koşulsuz sevildiğini ve ona güvenildiğini hissetmelidir.’ ifadelerini kullandı.

    Ülkü, tatillerin çocuklar için dinlenme, tekrar enerji toplama, eğlenme, aileleriyle birlikte olma ve ders stresinden uzaklaştırma amacıyla değerlendirilmesi gerektiğini bildirdi.

    ‘Tatil dönemini hiç derslere bakmadan geçirmek yine çocuğun okula adaptasyonunu zorlaştıran bir sürece girmesine sebep olabilir’ uyarısında bulunan Ülkü, şu önerilerde bulundu:

    ‘Çocukların karneleri zayıf olsa bile tatilin bir kısmında dinlenmeliler, dinlenip yeni dönem için enerji toplamaya ihtiyaçları var. Yarıyıl tatilinde çocuğu kısıtlamak yerine, eksik olduğu konuları tekrarlaması sonrasında aktivite planlaması yapılabilir. Tatil boyunca çocukların evde boş kalmamasını tavsiye ediyorum. İlgileri doğrultusunda aktiviteler planlayın. Çocuğunuzla açık havada vakit geçirin. Hava nasıl olursa olsun çocuğunuzla yürüyüş yapın. Doğa yürüyüşleri yapın. Çocuğunuzun merak ettiği tarihi yerleri gezin. Sinema, tiyatro gibi aktivitelerle keyif alarak yaratıcılıklarını geliştirebilirler.

    Tatil döneminde de kuralların olması gerek. Bu tatil döneminde belki çocuklar daha geç uyumak isteyebilir. Tatil döneminde kurallarınızı çocuklarınızla konuşup biraz daha esnetebilirsiniz. Çocukların öğrendiklerini tekrar etmesi, kalıcı bir öğrenme ve akademik başarıyı sağlayacaktır. Bu sebeple tatil dönemlerinde tekrar çalışmaları yapmak önemlidir. Tatilde çocuğunuzla birlikte bir çalışma programı yapın ve günün hangi saati ders çalışacağına, ödevlerini yapacağına birlikte karar verin. Eksik kalan konuları günün belli saatlerinde desteklenebilir.’

    – ‘Teknoloji kullanımında süre birlikte belirlenmeli’

    Bu dönemde teknoloji kullanımının da belirli kurallarla sınırlandırılması gerektiğini aktaran Ülkü, ‘Çocuğunuzun televizyon, bilgisayar ve tablet kullanım süresini birlikte konuşarak belirleyin. Bunu yaparken yasaklama şeklinde değil ‘bugünlük buna ayırılan zaman bu kadar’ şeklinde ifade edilebilir. Arkadaşlarıyla planlar yaparak sosyalleşmesini destekleyin. Ailece kitap okuma saatleri planlayın.’ ifadelerini kullandı.

    Haberler