Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kavukcu Trabzon Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde düzenlenen 4. Art Trabzon Uluslararası Sanat Buluşması kapsamında bir atık performansı gerçekleştirdi.
Şiddet, kirlilik, salgın hastalıklar, sağlık çalışanları vb. birçok birbirinden ilginç performanslarla gündeme gelen Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kavukcu Trabzon Ayasofya sahilinde atık teneke, bitki, metal, ağaç parçaları, pet şişeleri, oyuncaklar vb. atıkları 15 metrelik bir ipe bağlayarak sahil boyunca sürükleyerek bir süre dolaştı.
Sanatçı ve akademisyen, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kavukcu; Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin “4. Art Trabzon Uluslararası Sanat Buluşması” kapsamında, “Renklerini Koruyarak Gelişen Şehir” konulu etkinlikte; bitki gibi doğal malzemelerin de içinde yer aldığı kâğıt, metal, naylon vb. atık malzemeleri bir araya getirip uzun bir kuyruk biçiminde oluşturduğu kütleyi Ayasofya altındaki sahilde sürükleyerek bir performans gerçekleştirdi.. Sanatçı, bu atık malzemelerin doğayı sarıp yok etmesi sonucu canlı cansız tüm varlıklara vereceği zarara ve onları yok edebilecek sonuçlara dikkat çekmeyi amaçladı.
Sanatçının atık malzemeleri bir araya getirerek oluşturduğu yekpare biçim, uzun kuyruğuyla adeta doğayı tehdit eden bir canavara dönüşmektedir. Şehrin içindeki sahil kenarında gerçekleştirilen bu performansta, doğanın huzur veren etkisine karşılık bu huzurlu alanda tehditkâr biçimiyle sürüklenen atık kütlesi, iki zıt görüntünün bir araya gelmesiyle izleyiciyi alışkın olduğu görüntülerin dışına çıkarıp gerilim alanı yaratmaktadır. Özellikle uzun kuyruk biçimindeki atık kütlesinin içinde yer alan çocuk oyuncakları ve bu kütleye bağlanan renkli balonlarla beraber karakter balonları; çocuklarımızın geleceğini yok etmeye ya da büyük bir tahribata sürükleyebilecek olan dikkatsiz ve düşüncesizce atık/çöp üretmeye dönük davranış biçimlerimize vurgu yapmaktadır.
Mehmet Kavukcu, son zamanlarda daha fazla artış gösteren tüketim çılgınlığının temelinde bulunan keyif alma, arzu, eğlence gibi haz veren duygular bağlamında insanlığın egosu üzerinden bir davranış biçimi sergilemekte ve geleceğimizi tehdit eden bu yaşam diline tepki gösteren bir performans dili kullanmaktadır. Boyanın da yer aldığı performansın sonucunda, atık malzemenin bir anlamda geri dönüşümü; sanatsal bir üretimle ele alınmakla birlikte, bu dönüşümün doğaya kazandırılmasıyla insan bencilliğinin terk edilip doğanın koruma altına alınmasına dair yapılan bir vurgudur.
“Renklerini Koruyarak Gelişen Şehir” konulu etkinlikte Çevre kirliliğine dikkat çeken Dekan Kavukcu sessiz olarak gerçekleştirdiği performansı hakkında yaptığı değerlendirmede şu ifadelere yer verdi; “Yaklaşık 10 yıldır birbirinden farklı performanslar sergiliyorum. Burada, özellikle düşünmeden biraz da bencilce kullandığımız, attığımız ve gittikçe çöp dağlarını oluşturduğumuz bir dünyada sanatçı olarak bir uyarı mahiyetinde görev bildiğim için kendi bildiğim dil olan sanatı kullandım ”dedi.
Sanatçı, performansın gerçekleştirilmesinde desteğini esirgemeyen Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu ve ekibine, aynı zamanda Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Akın Levent’e ve etkinliğin küratörü Prof. Raif Kalyoncu ve ekibine de teşekkürlerini iletti.