Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kiraz Üreticisini Sevindirdi

Erzincan’da hem merkezde hem de köylerde vatandaşın yoğun ilgi gösterdiği kayısı bu yıl hem üreticiyi üzdü, hem de satıcıyı.  Aşırı sıcaklar ve çil hastalığı kayısıdaki rekolteyi düşürdü. Kiraz ise üreticiyi sevindirdi. Rekoltenin yüksek olduğu kiraz, kilosu 5 TL’den Rusya’ya ihraç edildi

Bu haberin fotoğrafı yok

Erzincan’da hem merkezde hem de köylerde vatandaşın yoğun ilgi gösterdiği kayısı bu yıl hem üreticiyi üzdü, hem de satıcıyı.  Aşırı sıcaklar ve çil hastalığı kayısıdaki rekolteyi düşürdü. Kiraz ise üreticiyi sevindirdi. Rekoltenin yüksek olduğu kiraz, kilosu 5 TL’den Rusya’ya ihraç edildi

KAYISIYI ÇİL HASTALIĞI VURDU

Erzincan’ın meşhur kayısısı bu yıl istenilen randımanı vermedi. Genellikle aşırı sıcaklardan dolayı oluşan çil hastalığı Erzincan’daki kayısı üreticisini olumsuz etkiledi. Bu hastalığın sonucu oluşan çillenme sebebiyle kayısıya olan rağbetin düştüğü söyleniyor.

KAYISININ RAF ÖMRÜ KISA

Kayısının toplandıktan sonra birkaç gün içinde tüketilmediği takdirde çabuk bozulduğuna dikkat çeken kayısı üreticisi Fahri Özdil, “Bu yıl maalesef özellikle kaliteli kayısı üretmekte zorlandık. Çünkü bahar aylarında aşırı yağmurlardan sonra yaz aylarında yaşanan çöl sıcakları kayısıyı çok kötü etkiledi. Mahsulümüz hastalandı. Yapacak bir şey yok. Seneye inşallah daha verimli geçer.” Dedi.

Özdil açıklamasını şöyle sürdürdü: “Kayısılara çağla döneminde ilaç atmamıza rağmen ürünlerin yüzde 40’ında çil hastalığı görüldü. Organik kayısılarda  bu oran daha yüksek.”

Çil hastalığı nedeniyle kayısılarda küçük lekeler oluştuğunu ve kurutulduğunda alıcı bulamadığını dile getiren Özdil, bu nedenle üreticilerin kayısıları meyve suyu fabrikalarına satmak zorunda kaldığını anlattı. Solmaz, geçen yıl 1 ile 1,5 TL arasında satılan hasarlı kayısının kilogramının bu yıl 50-60 kuruşa kadar düştüğüne dikkati çekerek, “Bir işçi günde 100 kilogram kayısı toplasa 50 lira ediyor, işçinin kendi yevmiyesine ancak yetiyor.. İşçi yevmiyeleri 50-55 TL arasında.” diye konuştu.

Üreticilerin hasarsız, kaliteli kayısıyı bahçede 2 ila 3 lira arasında sattığını vurgulayan Özdil, şöyle devam etti: “En iyi çilli kayısıyı 40 50 kuruşa alıyorlar. Bu fiyat kayısının içindeki çekirdeğin parası bile değil. Bu kayısıları alırken insaflı olmak  lazım. Mağdur olan bizim çiftçimiz. Çiftçi ürettiği müddetçe biz kayısıyı pazarlayabiliriz. Fırsatı ganimete çevirmesinler. Tüccarlara sesleniyorum, bunu fırsata çevirmeyin. Çiftçi kendilerine devamlı  lazım. Üretim oldukça kayısıdan para kazanacaksınız, bunun için çiftçinin kıymetini bilmemiz lazım. Kalibresi düşük kayısılar ise bahçede 1,5 hatta 2 liraya kadar alıcı buluyor. Aynı kalibredeki kayısı ise çilden dolayı 40 kuruşa satılıyor.”

KİRAZDA İHRAÇ DÖNEMİ

Meşhur Erzincan kirazı ise bu yıl kilosu 4-5 TL’den Rusya’ya ihraç edildi. Bu durum ise en çok kiraz üreticilerini sevindirdi. Erzincan’da Üzümlü – Bayırbağ – Karakaya bölgesinde toplanan binlerce ton  kiraz kasalara yüklenerek Rusya’ya gönderildi. İriliği ve güzel tadıyla Türkiye’ye nam salan kiraz, şimdilerde Dünya’ya adını duyurma yolunda.

Haberler