Son zamanlarda ev sahipleri kiracılarını zamanında evlerinden veya iş yerinden çıkarabilmek amacıyla kira kontratına ek olarak tahliye taahhütnamesi imzalatıyor. Fakat bu taahhütnameler belirli koşulların sağlanmadığı durumlarda yeterli olmuyor. Hukuk önünde yetersizlik olması durumunda ev sahipleri zor durumda kalabiliyor.
İstoç İşadamları Derneği Gayrimenkul Danışmanı Şenay Araç Demir tahliye taahhütnameleri ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Belli özellikleri barındırmayan taahhütnamelerin geçerliliği olmadığını, kiracının ev sorunu yaşadığından ve evi tutmak için başka çaresinin olmadığını söylemesinden dolayı çoğu zaman haklı görüldükleri açıklamasını yaptı.
Belirli tarihte mülkü terk edeceğini taahhüt eden bu belgenin uygun formatı taşımadığında her hangi bir geçerliliği olmuyor. Mahkemeler yapılan bu taahhütnameyi çoğu zaman dikkate almıyor. Uyarısında bulundu.
Taahhütnameyi Nasıl Yapmamız Gerekir?
Şenay Araç Demir hukuk karşısında elimizi güçlendirecek tahliye taahhütnamesinin nasıl yapılması gerektiğini de özetledi;
· Kira kontrat tarihinden minimum 45 gün sonra yapılmalı, (Aynı tarihte olması geçersiz kılıyor)
· Noter ile yapılmalı, (Notere gitme fırsatı olmayanlar kiracının kendi el yazısıyla taahhütnameyi almalı ve ayrıca imzalatmalı)
· Kiracı aile ise eşlerin ikisinin de bu belgeyi imzalaması gerekiyor, aksi takdirde evrak geçersiz sayılıyor.
Taahhüt Hangi Şartlarda Sona erer
Ev sahibi kiracısının artık mülkünü terk etmesini istediği zaman bu işlemi 2 farklı şekilde uygulamaya sokabilir.
· İcra Takibi
· Sulh mahkemesine dava açılması
Yukarıda belirtilen hususları kapsamayan tahliye taahhütnameleri herhangi bir yaptırıma sebep olmuyor. Şenay Araç Demir ayrıca bu belgeyi hazırlama aşamasında avukata veya emlak danışmanınıza konuyla ilgili danışmanızı da ayrıca önermektedir.