Erzincan’da çoğunluğu plakasız olduğu için trafik kurallarına uymayan elektrikli bisikletler, tehlike saçmaya devam ediyor. İçişleri Bakanlığı’na bağlı Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından elektrikli bisikletlere plaka, kullanıcılarına ehliyet bulundurma ve kask takma zorunluluğu getirildi.
2918 sayılı karayolları Trafik Kanunu’nun Tanımlar başlıklı 3. maddesinde 12 Temmuz 2013 tarih ve 6495 sayılı Kanun’un 13. Maddesinde yapılan değişiklikle Azami sürekli yanma gücü 0,25 kw’ı geçmeyen, hızlandıkça gücü düşen ve hızı en fazla 25 km/saate ulaştıktan sonra veya pedal çevrilmeye ara verildikten hemen sonra gücü tamamen kesilen elektrikli bisikletler de bu sınıfa girer.
Bir süre önce kanunlaşan 250 watt yanı 0,25 kw gücün üstünde motora sahip ve pedal desteği olmayan elektrikli bisikletler için plaka ve ehliyet zorunluluğu uygulanmaya başlanmıştı. Ancak Erzincan’da kuralların çok fazla uygulanmadığı görüldü. Kent merkezinde özellikle çocuklar tarafından tercih edilen plakasız elektrikli bisikletlerin trafikteki yoğunluğu artarak devam ediyor. Plakası olmadığı için kurallara uymayan elektrikli bisiklet sürücüleri, diğer araç sürücülerine de zor anlar yaşatıyor.
İçişleri Bakanlığı’na bağlı Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından elektrikli bisikletlere plaka, kullanıcılarına ehliyet bulundurma ve kask takma zorunluluğu getirilmişti. Ancak Erzincan’da bu uygulamanın herhangi bir örneğine rastlamadık. Çocuklar elektrikli bisikletleri ile trafiğe çıkıp trafik kurallarına uymayarak trafiği tehlikeye atıyor.
2918 sayılı karayolları Trafik Kanunu’nun Tanımlar başlıklı 3. maddesinde 12 Temmuz 2013 tarih ve 6495 sayılı Kanun’un 13. Maddesinde değişikli yapıldı. Buna göre; 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun Tanımlar başlıklı 3. maddesinde 12 Temmuz 2013 tarih ve 6495 sayılı Kanun’un 13. maddesi ile yapılan değişiklikle; ‘Bisiklet: üzerinde bulunan insanın adale gücü ile pedal veya el ile tekerleği döndürülmek suretiyle hareket eden motorsuz taşıtlardır. Azami sürekli yanma gücü 0,25 kw’ı geçmeyen, hızlandıkça gücü düşen ve hızı en fazla 25 km/saate ulaştıktan sonra veya pedal çevrilmeye ara verildikten hemen sonra gücü tamamen kesilen elektrikli bisikletler de bu sınıfa girer.
ELEKTRİKLİ BİSİKLETE PLAKA NASIL ALINIR?
Trafik tescili için elektrikli bisikletin faturası ile birlikte Emniyet Müdürlüğü Trafik Şubesine başvurmak gerekiyor. Ardından 215 Lira ruhsat için, 20 Lira plaka ücreti, 35 Lira evrak ve işlem ücreti ve 180 ile 500 lira arasında değişen bir zorunlu trafik sigortası ücretini ödemeniz gerekiyor. Eğer fatura tarihinden itibaren bir ay içerisinde bu işlemler yapılmamış ise 80 liralık bir ceza daha ödemeniz gerekiyor. Erzincan haber