Haber: İbrahim Gürler
Beyoğlu’nda yaşayan hemşerilerini her yıl memleketlerinde ziyaret eden Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, bu kez beraberindeki heyetle Erzincan’a adeta bir çıkarma yaptı. Demircan, 3 günlük ziyarette 4 ilçe ve 30’a yakın köyü ziyaret edecek. Kemaliye ziyaretine AK Parti Beyoğlu İlçe Başkanı Harun Muş, AK Parti Şişli İlçe Başkanı Ö. Fuat Günday ve beraberindeki bürokratlar katılırken, Kemaliye Belediye Başkanı Mustafa Haznedar ile AK Parti Kemaliye İlçe Başkanı Erdem Atmaca, ise heyete eşlik etti. Gün içerisinde bir çok köyü gezen Başkan Demircan ve ekibi, akşam ise Kemaliye Belediye Başkalığı tarafından düzenlenen fasıl programına katıldı.Konuklar, Kemaliye fasıl heyetinin ve Erzincanlı sanatçı Fırat Kemahlıoğlu’nun söylediği türkülerle doyasıya eğlendiler.
KEMALİYE NÜFUSUNA KAYITLI 148 BİN KİŞİ BULUNUYOR
Düzenlen programda bir konuşma yapan, Kemaliye Belediye Başkanı Mustafa Haznedar, İlçeye yapılan ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, kendisinin de Taksim Atatürk Erkek lisesinde okuduğunu belirterek , Kemaliye küçük İstanbul’dur, 1520 yılından itibaren Eğinlinin bir ayağı İstanbul’dadır. Kemaliye de yerleşik nüfus az ama, Kemaliye nüfusuna kayıtlı olan nüfusun 148 bindir. bunun 100 bin nüfusunun İstanbul’da ve çok önemli bir kısmının da Beyoğlu’nda ikamet ettiğini söyledi.
İSTANBUL’UN ÖZETİ BEYOĞLU’DUR
Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, ise yaptığı konuşmada, ‘‘İstanbul Türkiye’nin özetidir, 72 Millet İstanbul’da vardır, İstanbul’un özeti de Beyoğlu’dur, 13 yıldır Belediye Başkanlığı yapmaktayım, artık biraz da sosyoloji doktoru gibiyim, hangi vatandaş nasıl davranır nasıl konuşur, müziği nedir, nelerden hoşlanır biliyorum dedi.
HA İSTANBUL HA KEMALİYE
Bir çok vilayeti gittim, gördüm, gezdim, Erzincan’a ilk defa geliyorum, evvelce Erzincan’ın yorumlarını yaparken, Beyoğlu’ndaki Erzincanlılardan ve Kemaliyelilerden anlayamadım şuydu, nasıl oluyor da şiveleri aksamları, konuşmaları bu kadar İstanbul ile iç içe, olduğunu söyleyen Başkan Demircan, konuşmasına şöyle devam etti; burada anladım ki İstanbul ile Kemaliye arasında özel bir ilişki var, ipek yolunun üstünde tarihi Mezopotamya havzasının, başlangıç noktası, Fırat’ın doğduğu yer, İstanbul’dan kalkan gemi Giresun’a geliyor, oradan dada katırlarla ipek yolunun tüccarları gelip Kemaliye de buluşuyorlar, ticareti burada yapıyorlar, aslında Kemaliye İstanbul’un ruh ikizidir, ha İstanbul, ha Kemaliye’dir.
15 TEMMUZ’U YAŞATAN GÜÇLER PROVALARI BAĞBAĞLAR’DA YAPTILAR
Bana, Beyoğlunu anlatın deseniz şöyle derim, Farklı dinlerin, farklı dillerin, farklı kültürlerin, sinemanın, tiyatronun, müziğin, sanatın, mimarinin, estetiğin olduğu yer derim. Ama Kemaliye’de öyle, Kemaliye büyük bir uzlaşmanın yeri, geçmişinde bütün bu saydıklarım var. Ve belki de bunun için Başbağlar’da, katliamı yaparlarken, iste bu mozaiği, İstanbul’un bu ruh ikizini, İstanbul’a benzeyen bu Anadolu tarihinin önemli yapı taşı olan Erzincan’ımızın bu önemli noktasında 15 Temmuz’u bize yaşatan güçler, evvelce provaları buralarda yaptılar. Buradan mesaj verdiler, ama Anadolu iyilik yurdudur, büyük devlet, ancak farklı insanları içinde olduğu devlettir, alevlisi, Sünni’si, kürdü, türkü, Laz’ı Çerkez’i, fark etmez, birlikte yaşayabilmek ve bunun şehirlerini kurmak, ve işte bunu sanatına, sözüne nakşetmek, Kemaliye böyle bir yer, geç kaldık, daha evvel gelseydik keşke, geç olsun güç olmasın derler, iyi ki geldik, Kemaliye meğer bir İstanbul’muş, Kemaliye meğer bir Beyoğlu’ymuş dedi.
İNSANLIK TARİHİNE DOKUNMANIN HEYECANINI YAŞADIM
Beyoğlu Belediyesinin kuruluşunun 1826 olduğunu söyleyen Başkan Demircan, Osmanlının ilk belediyesidir. Belediyemizin hemen yanı başında kule dibinde Kemaliyeliler, Erzincanlılar var, demek ki özel bir hat var, özel bir ilişki var onu buradan bu müzikte anlıyoruz, bu şarkılardan anlıyoruz, Kemaliye deki binaların estetiğinde görüyoruz, taşla ahşap ne kadar güzel bir araya gelmiş işte bunu Kemaliyeliler yapmış. Anadolu’nun o, büyük tarihin, medeniyetin, binlerce yıllık yaşandığı mekan, onun bir parçası Kemaliye’dir. Bugün buradan bu evlere bakarken binlerce yıllık insanlık tarihine yakından dokunmanın heyecanını yaşadığımı itiraf etmek istiyorum size ne kadar gurur duysanız azdır diye konuştu. Yapılan konuşmaların ardından katılımcılar tarafından hep birlikte söylenen ‘‘Ölürüm Türkiyem” türküsü ile program sona erdi.