Bağırsak hareketlerinin normal düzeninden çıkarak yavaş hareket etmesi sonucunda tuvalet gitme ihtiyacından azalma görülmesi durumuna denir. Yetişkinlerde kolayla fark edilebiliyorken bebeklerde bu durum daha zor anlaşılabiliyor.
Bebeklerde Görülen Kabızlık Belirtileri
Daha kendini ifade etmeyi bilemeyen ve konuşma yetisi olmayan bebeklerde işaretleri iyi takip etmek ve iyi gözlemlemek çok önemlidir. Kabızlık yaşadıkları bu dönemlerde bebeklerin normal süreçleri göz önünde bulundurularak, oluşan değişimleri fark etmek anne bebek veya anne çocuk için önemlidir. Kabızlık yaşayan bebekler;
-Dışkıları normale göre daha kuru, daha sert ve topaklanma şeklinde olur.
-Karın bölgelerinde ekstra görülen şişlikler ve sertlikler olur.
-Huzursuz olur ve daha sık ağlamaya başlarlar.
-Dışkılarında rahatsız edici kokular olur.
-Tuvaletlerini yaparken zorlanma yaşarlar ve bu zorlanma sonucunda anüsü tahriş olabilir, kanamalar oluşabilir hatta hafif çatlaklar oluşur.
Bebeklerin Kabız Olma Sebebi
Beslenmelerini anne sütüyle sağlayan bebekler, anne sütünün içinde bulunan mineraller ve enzimler sayesinde bebeğin sindirimi kolay ve rahat olmaktadır. Ama ek gıdaya geçilmeye başlandıktan sonra bebeğin bu duruma uyum sağlamaya sürecinde kabızlık durumu diğer evrelere göre daha sık görülmeye başlanıyor. Eğer tedavi edilmez ve geç fark edilir ise kronikleşme gösterebilir ve bu bebeklerde daha büyük sorunlara yol açabilir.
Ek gıdaya geçilmesiyle;
-Bebeklere inek sütü içirilmesi alerjik reaksiyonlar ve kabızlık gibi sorunlardan dolayı doktorlar tarafından önerilmez.
-İçerisinde pirinç bulunan mamalar önerilmez. Çünkü pirinç sıvıyı emdiği için dışkıyı daha sert bir hale getirir.
-Lif oranı az olan mamalar tercih edilmemelidir. Çünkü lifli besinlerin su oranı fazladır ve dışkıya daha yumuşak ve sulu hale getirirler.
Bebeklerde görülen kronik rahatsızlıklar, stres, enfeksiyon, doğuştan kaynaklanan farklı karın kas yapısı, B12 eksikliği, bağ dokusundaki hastalıklar, kalsiyum ve potasyumdaki dengesizlikler gibi durumlar da kabızlığa neden olabilmektedir.
Kabızlığın Önlenmesi
Bebeklik dönemlerinde daha sık karşılaşılan kabızlık, dikkat edilirse hem bebeğe hem de bebekle ilgilenen anneyi fazla rahatsız etmeden çözülebilir. Bebeğin fizyolojik yapısı iyi gözlenmesi, su oranı yüksek besinlerin verilmesi, bebeğin bol su tüketmesini sağlamak, düzenli doktor kontrollerini yaparak kabızlığı önleyebiliriz.