Bebeğinizin doğduğu ilk andan itibaren gün be gün büyümesi sizi şaşırtıyor olabilir. İnsanın en hızlı büyüdüğü evre bebeklik evresidir. Anne çocuk arasındaki özel bağ en ilk bu zaman kurulur. Özellikle altıncı aydan itibaren bebeğinizde daha çok hareket etme dürtüsü görmeye başlayacaksınız. Her çocuk farklı olmakla beraber bebekler genelde 1 yaş itibari ile yürümeye başlarlar ve uzmanlar on sekizinci aya kadar yürümenin normal olduğunu söylüyor. Bebeğinizin yürümekte geç kaldığını düşünüyorsanız mutlaka bir doktora danışın.
Sizinle Adım Atması
Bebeğinizi koltukaltından tutun ve ayaklarını düz bir yere basmasını sağlayın. Bırakın ayakları yeri hissetsin, hafifçe ayaklarının üstüne basmasına izin verin. Sonra o havadayken ayaklarının adım atar gibi sallamasına izin verin. Yavaşça tekrar yere ya da oturduğunuz koltuğun üstüne bastırmaya çalışın. Ayaklarıyla adım attıkça onu ileri geri götürün. Adım atmanın nasıl olacağını anlamasını sağlayın.
İlgisini Çekecek Nesneler
Bebeğinizin hızlı yürümesine yardımcı olmak istiyorsanız gelişimine uygun olarak ona yardımcı olabilirsiniz. Bebeklerin ve aslında insanların öğrenmesinde ve keşfetmeye devam etmesindeki en büyük duygu merak duygusudur. Bebeğinizin bu duygusu doğal olarak hep ondadır. Bu durumda yürümesini ya da emeklemesini teşvik etmek için önüne onun için tehlikeli olmayacak ve daha önce görmediği nesneler koyun. Örneğin renkli plastik bir kap veya tarağınız. Bebeğiniz o nesnenin ne olduğunu anlamak için gelmek isteyecektir. O heyecanla nesneye doğru gitmeye çalışırken onu olumlu cümlelerle destekleyin “aferin bebeğim, hadi bak bakalım o neymiş, hadi, gel bakalım”.
Mümkün Olduğunca Hareket Etmesi
Bebeğinize sizin de olduğunuz güvenli bir alan oluşturun ve mümkün olduğunca hareket etmesine izin verin. Bırakın keşfetsin hareket etsin. İçgüdüsel olarak hareket etmeyi isteyecek ve kendini bunun için zorlayacaktır. Sizi taklit etmeye çalışacaktır.
Ayakta Tutmaya Alıştırın
Eğer kendi dengesini kurabiliyorsa ellerinden tutup yürümesini sağlayabilirsiniz. Masaya ya da koltuğa dayanarak siz yanındayken ayakta tutmaya çalışın. Oyuncaklarını masanın ya da koltuğun üstünde koyun ve bırakın ayakta durarak oynamaya çalışsın. Ayakta kalarak oynadığında hem denge kurmayı öğrenir hem de kendi ağırlığına alışır.
Zorlamayın Ve Teşvik Edin
Bebeğinizi yürümesi için ya da emeklemesi için zorlamayın. Bu onun için keyifli bir gelişim aşaması olmalı zorla öğreneceği bir yetenek değil. Onunla olabildiğince teşvik edici ve heyecanlı bir dilde konuşun ve emeklemesini, yürümesini desteklediğinizi belli edin.