Erzincan’da 8 gün sürecek olan “Erzincan’ın Gizemli Sazlığına Yolculuk” konulu TÜBİTAK 4004 Projesi Erzincan Ekşisu Mesire alanı ve sazlıklarda saha çalışmaları devam ediyor.
Erzincan Vali Metin İlyas Aksoy Ortaokulu Fen Bilgisi Öğretmeni Hamza Albayrak tarafından hazırlanan proje sayesinde öğrenciler, hayvan çeşitliliği öğreniyor, çevreyi tanıyor, hayvan sevgisi aşılanıyor, bitkiler üzerinde yaşayan Kelebek, Arı, Böcek gibi canlıların yaşam şartlarını ve çeşitlerini öğreniyor ve bitki familyasını öğretiliyor. Yapılan proje hakkında bilgi veren Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Öğretmenliği ana bilim dalında Araştırma Görevlisi Prof. Dr. Paşa Yalçın, Erzincan ve çevresindeki doğal zenginlikleri öğrencilere öğretmek olduğunu söyledi.
Yalçın; “Bu projemiz doktora eğitimimizin bir etkinliği olarak 4004 TÜBİTAK Projesi olarak hazırladık. Temel amacımız özellikle Erzincan ve çevresindeki doğal zenginliklerimizi öğrencilerimize öğretmek. Bu öğretmeyi gerçekleştirirken de yaparak, yaşatarak öğrenmeyi sağlamak.
Burada Ekşisu alanını seçmemizdeki amacımızın nedeni Ekşisu’daki bitki ve hayvan çeşitliliği diğer bölgelerden biraz daha farklı olduğu için buradaki çeşitliliği tanıyıp onların yaşam alanlarını belirleyip nasıl yaşadığı yaşam şartlarını, üreme şartlarını, beslenme şartlarını öğretmek için ve aynı zamanda da endemik olan türlerin farklı bölgelere benzer yaşam şartlarına taşıyarak çeşitliliği artırabilir miyiz düşüncesiyle bu etkinliği yapıyoruz..
Etkinliğimiz yaklaşık 8 gün sürecek. Hem sahada hem laboratuvarda olmak üzere etkinliklerimiz var. Şu anda 3 günümüzdeyiz. Çalışmalarımız beklediğimiz ve planladığımız gibi gidiyor. Sadece ilk gün yağmur yağdı, yağmurun yağmasıyla az da olsa aksama yaşandı. Onun dışında bütün programlarımızı gerçekleştirdik. İlk gün özellikle oyunlarla öğrenme ve sahayı tanıma, ikinci gün bitki familyasını tanımakla devam etti. Bu gün ise hayvan çeşitliliğini tanıyoruz. Özellikle sulak bölgede yaşayan hayvan çeşitlerini ve bitkiler üzerinde yaşayan Kelebek, Arı, Böcek gibi canlıların yaşam şartlarını ve çeşitlerini öğretmeye çalışıyoruz.” Dedi.
Projeye katılan 7’nci sınıf öğrencisi Yusuf Enes Alp projeden memnun olduğunu ifade ederek şu ifadelere yer verdi; “Burada bize TÜBİTAK sayesinde her şeyi öğrenmemizi sağlıyorlar. Doğa ile iç içeyiz burada. İlk gün Oryantiring diye bir oyun vardı. Onu bize öğrettiler çok eğlendik çok güzel oynadık. İkinci gün de bitkileri tanıdık. Bugün de hayvanları incelemek için orada aletler yaptık. O aletlerle kelebekler ve böcekler yakalayıp onları laboratuvar da inceleyeceğiz.” Dedi.
Öğrenci Hayrunnisa karadağ ise; “burada bizi doğaya tanıtıyorlar. Bizim doğa ile daha iç içe olmamızı sağlıyorlar. Herkese teşekkür ediyorum. Biz burada kelebekleri, örümcekleri diğer günde bitkileri tanımıştık. Biz onları yakalayarak hem eğleniyor hem de öğreniyoruz” dedi.
Eğitmen hoca Doç. Dr. Güldem Dönel Akgül tarafından öğrencilere hayvan ve bitki çeşitliliği konularında bilgiler verdi.