Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Haramdan Hayır Yapılamaz

Özellikle Yılbaşlarında büyük ikramiye ile gündeme gelen milli Piyango şans oyunlarının haram olduğunu belirten Erzincan il Müftüsü Mehmet Emin Çetin, Haram ile hayır da zaten yapılamaz dedi.

Bu haberin fotoğrafı yok

Özellikle Yılbaşlarında büyük ikramiye ile gündeme gelen milli Piyango şans oyunlarının haram olduğunu belirten Erzincan il Müftüsü Mehmet Emin Çetin, Haram ile hayır da zaten yapılamaz dedi.

Milli Piyango, yılbaşında özel olarak oynattığı büyük ikramiyenin tutarını 70 milyon lira olarak açıkladı. Vatandaşlar yılbaşı ikramiyesi hayalleri süslerken, Erzincan İl Müftüsü Mehmet Emin Çetin, “piyango haramdır” diyerek vatandaşları tekrar uyardı. Müftü Çetin, vatandaşların “çıkarsa hayır ve hasenatta bulunacağım” sözlerine de haram para ile hayır ve hasenat yapılmaz diyerek vatandaşları bu konuda da bilgilendirdi.

MİLLİ PİYANGO VE ŞANS OYUNLARI HARAMDIR

Müftü Çetin; “Öncelikle İslam kazanca dayalı olmayan, meşru kazanca dayalı olmayan hiçbir kazanç cinsine cevaz vermemektir. Meşru olabilmesi için İslam’a göre helal olması, helal yollardan kazanılması gerekir. Şans oyunları da bir emek mahsulü olmayıp ta helal zeminde kabul edilmediği içinde İslam’da haram olarak görülmüştür. Kumar gibi telaki edilmiştir. Bunun içerisine Spor totoyu koyabilirsiniz, lotoyu koyabilirsiniz, Milli piyangoyu koyabilirsiniz, buna benzer şansa dayalı İslam Uleması tarafından reddedilmiş ve haram olarak terakki edilmiştir. Özellikle yılbaşına yakın dönemde insanların bu tür hak etmedikleri şans olarak elde edecekleri bir takım kazançlarla avunmaları yada ona umut bağlamaları hattı satında İslam açısından başka bir sorunda ortaya koymakta. İslam beyan ettiği gibi kazandığından başka insana bir karşılık yoktur. Bu Dünya içinde böyledir, ahret içinde böyledir. Yani biz dünyada da kazancımızın karşılığını elde etmemiz gerekir.  Ahrette karşılığını mutlaka göreceğiz.  Dolayısıyla İslam meseleye iki yerden bakar; bir dünyada kazanırken ve harcarken helal ve meşru olması, İki Ahrette bunun bir sorumluluğu olup olmayacağı meselesidir.

Şans oyunlarında ise kişinin kendi ne zihni fikri ne bedeni emeği olmadan tamamen kendi dışında gelişen faktörlerle elde ettiği kazanç vardır. Bu ise İslam’ın kabul etmediği bir durum ortaya koymakta ve böylece insanların boş umutların peşinde koşturulmasına şiddete karşı çıkmaktadır. Çünkü biliyorsunuz bu tür oyunlarda Piyango olsun başkası olsun belli bir gurup insana belli bir miktarda ikramiye çıkar, geri bütün insanların oraya yatırmış oldukları paraları boşuna gider, buda haksız olarak bir yere paranın temerküz etmesi anlamına gelir ki kumardan farklı değildir. Kumar olarak telaki edilmiştir. Özellikle yılbaşına doğru dediniz burada dikkat edilmesi gereken bir husus var.” Dedi.

HARAM PARADAN HAYIR YAPILMAZ

Çetin; “Hayır ve Hasenat kendi alın terimizi fikir ve düşüncemizin helal olması gerekir. Haramla elde edilen kazançla hayır yapılmaz. Yani bazen bize soruyorlar hocam işte ben paramı bankada faize yatırıyorum, O faizi alsam onunla ben hayır iş yapsam olur mu? Olmaz. Yani hayır olmaz. Bunun gibi piyangodan, totodan, lotodan elde edilen gelirle hayır olur mu? Olmaz. Bu konuda kendilerini kimse kandırmasın. Zaten nefis onu oynatan nefis, onu elde ettiğiniz zaman size o konularda harcamaya müsaade etmez“ dedi.

Haberler